OORZAAK PROBLEMEN WATERKWALITEIT GOESE MEER DEELS BOVEN WATER

Het Goese Meer en het aangrenzende kanaal is een mooi water waar wonen, recreëren en een goede waterkwaliteit vaak hand in hand gaan. In de zomer van 2022 ging de waterkwaliteit onverwacht sterk achteruit. Het water was bruin en er dreven dode vissen. De stank zorgde voor overlast. Samen met de bewonersvereniging van het Goese Meer hebben waterschap Scheldestromen en gemeente Goes de situatie onderzocht. Vandaag verscheen het voortgangsrapport(link is extern). Hierin staat dat de kans groot is dat de problemen zijn ontstaan door het extreem warme en droge weer, in combinatie met het tijdelijk niet goed werken van de pomp bij de sluizen van het Goese Sas.

Zomer 2022: problemen met de waterkwaliteit
In het Goese Meer leven verschillende wieren en dieren zoals vissen en krabben. In de zomer van 2022 veranderde dit tijdelijk. Het water van het Goese Meer werd bruin, dode vissen kwamen boven drijven en er ontstond stank. Bewoners trokken hierover aan de bel.

Helder, zilt en gezond water
Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, is begin 2023 een werkgroep opgericht met als doel: helder, zilt en gezond water voor het Goese Meer en aanliggende wateren. Vertegenwoordigers van buurtbewoners, waterschap Scheldestromen en de gemeente Goes hebben onderzocht hoe de waterkwaliteit in 2022 kon verslechteren. Het hele jaar door zijn er metingen en waarnemingen gedaan. Betrokken buurtbewoners en studenten van HZ University of Applied Sciences hebben hierbij geholpen. Ook is onderzocht hoe een volgende keer tijdig ingegrepen kan worden om problemen zo goed mogelijk te voorkomen.

Geen duidelijke conclusie, wel vermoedens
Woensdag 13 maart is het voortgangsrapport verschenen. Volgens het rapport is de kans groot dat een combinatie van twee factoren de reden is voor de problemen in 2022. Een duidelijke oorzaak valt niet te achterhalen. Op basis van de metingen in 2023 is het niet mogelijk om conclusies te trekken. Het water was schoon en liet geen afwijkingen zien.

Wat we wel weten is dat de zomer van 2022 extreem warm en droog was. Dit zorgde voor meer wier- en algengroei. Daarnaast werkte de pomp bij de sluizen van het Goese Sas in die periode niet goed waardoor er minder vers water binnenstroomde. De waterkwaliteit raakte hierdoor uit balans.

Het vervolg
Waterschap Scheldestromen en de gemeente Goes gaan met de uitkomsten aan de slag. “Samen hebben we afspraken gemaakt om de waterkwaliteit goed te bewaken en op tijd te kunnen ingrijpen. Denk hierbij aan het weghalen van te veel wier en algen, voordat deze afsterven”, aldus Wim van Gorsel, portefeuillehouder van waterschap Scheldestromen.

De Goese wethouder Stan Meulblok beaamt dit en roemt ook vooral de samenwerking in het project. “Deze samenwerking tussen overheden en bewoners is een schoolvoorbeeld voor participatie.” Ook de Vereniging van Bewoners van het Goese Meer kijkt terug op een positief traject. “Na de zorgwekkende problemen met de waterkwaliteit in 2022 hebben de gemeente en het waterschap de situatie voortvarend aangepakt en ons daar volledig in betrokken. Deze manier van participeren is een voorbeeld voor de toekomst. Door onze samenwerking hebben we er vertrouwen in dat er alles aan gedaan wordt om het Goese zilte water helder, gezond en zilt te houden.”

Informatiebijeenkomst waterkwaliteit
Woensdagavond 17 april wordt er een informatiebijeenkomst over de waterkwaliteit georganiseerd. Locatie: het Wilhelminahuis in Wilhelminadorp. Inwoners ontvangen binnenkort een uitnodiging.